Poslastica za pravi jesenji užitak – Kesten pire
Iako vreme i nije baš pravo jesenje, jesen je već neko vreme tu i zaista je pravi trenutak da uživamo u omiljenim jesenjim poslasticama, a jedna od njih definitivno je i kesten pire. Ovaj izuzetno hranljiv jesenji plod idealan je za pripremanje krajnje jednostavne poslastice.
Sve što vam je potrebno je…
- 1kg neočišćenih kestenova
- 150ml vode
- 60g šećera
- 40ml ruma
- 100g vanil šećera
- Čokolada za dekoraciju
- 200ml slatke pavlake
Priprema:
Kestenje razrežite pri vrhu i kuvajte ih u vodi oko 30 minuta. Kada se kestenje skuva ostavite ga da se ohladi, a potom ga očistite.
U šerpu sipajte vode i dodajte šećera, kuvajte je oko 2 minuta, ugasite ringlu, a sirupu dodajte rum i odložite ga sa strane da se ohladi.
U blender stavite kestenje i postepeno blendajte uz dodavanje sirupa. Dobijeni kesten pire ohladite pa ga poslužite dekorisanog sa malo šlaga i čokoladnim mrvicama.
Foto: @theminimalistvegan
Jesenja poslastica: Čizkejk od bundeve