Posna pita sa sojom
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 150 g ljuspica soje
- 1 glavica crnog luka
- 1 struk praziluka
- 2 krompira
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1,5 dl ulja
- 3 dl piva
- mešavina začina
- biber
Priprema:
1. Crni luk i praziluk očistiti i iseći na kockice.
2. Ljuspice soje preliti ključalom vodom i ostaviti da nabubre.
3. Krompir oljuštiti i izrendati na krupno rende.
4. Na malo ulja propržiti crni luk i praziluk, a zatim dodati krompir te i njega kratko propržiti.
5. Potom dodati oceđene ljuspice soje i dinstati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati mlevenu papriku i začine po ukusu.
6. Okruglu tepsiju nauljiti i staviti u nju dve kore za pitu tako da krajevi padaju preko ivica tepsije. Premazati sa malo fila i preklopiti jednom korom. Isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Na kraju ivice kore koje prelaze tepsiju saviti ka unutra i sve prekriti sa dve kore za pitu.
7. Pripremljenu pitu unakrsno iseći na trouglove, preliti je mešavinom od preostalog ulja i piva te ostaviti da odstoji 15 min. Zatim je peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana