Postoji najzdraviji način kuvanja i pozelećete da ga isprobate odmah

by | septembar 11, 2016

Ako ste ikada osetile zabrinutost zbog pripremanja hrane u mikrotalasnoj, nema potrebe da više brinete.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nova studija dokazuje da je ovaj, na prvi pogled lenj način pripreme hrane, u stvari mnogo zdraviji nego što je klasično kuvanje ili pečenje.

Pročitajte i… Tri nedelje doručkujte DVE namirnice i gledajte kako se kilogrami tope

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto je to tako pogledajte na narednoj strani…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Naučnici tvrde da je na primer, za pripremu brokolija potrebno 10 minuta kuvanja u vodi ili u rerni. Nakon samo 3-5 minuta kuvanja brokoli gubi mnoge hranljive sastojke, a jedan od njih je jak antioksidans po imenu – glukorafanin. Dakle, što duže kuvate povrće u vodi uništavate hranljive sastojke.

Pročitajte i… Nijedna dijeta ne može da propadne uz moćan napitak od cimeta za ubrzavanje metabolizma i varenja

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolji način za termičku obradu povrća do savršenstva je priprema u mikrotalasnoj pećnici.

Mikrotalasna zagreva molekule hrane, ali ne i vazduh oko nje. Omogućava da kuvate hranu za manje vremena, pri relativno niskoj temperaturi, sa malom količinom vode – svi razlozi za očuvanje hranljivih sastojaka. Obaveštenje iz Harvard medicinske škole, pokazalo je da hrana pripremljena u mikrotalasnoj zadržava većinu vitamina i minerala, nego bilo koji drugi način kuvanja.

Zaposlene žene, radujte se!

Tagovi: