Pozitivni efekti vina po zdravlje i lepotu

by | jul 25, 2015

Morate priznati da flaša dobrog vina izgleda tako magično u boci… Zato, kada na red dođe romantična večera ili odmor od napornog dana na poslu, odaberite baš ovaj slasni užitak. Osim što će vas opustiti, vino će povoljno delovati na vaše zdravlje i lepotu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kako bismo vam što bolje predstavili sve zdravstvene benefite vina, izdvojili smo 10 najvažnijih stavki. Sigurni smo da će vam iznenaditi neke činjenice, i da ćete ga naredni put popiti na iskap!

1. Crno vino je odličan izvor antioksidanata koji povećava nivo dobrog holesterola, i ima kontrolu na oslobađanje svih loših materija, više u odnosu na belo. Ovo znači da uživajući u vinu slobodno možete reći „doviđenja“ svim bolestima srca

2. Crno vino takođe usporava napredak i rast raka dojke i prostate, a pored toga sprečava pojavu raka grla.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Ispijanje vina u umerenim količinama može smanjiti rizik od nastanka osteoporoze.

4. Resveratrol je ključni sastojak koji se nalazi u kožici crnog grožđa, zbog čega je crno vino veoma lekovito. Naime, ovaj sastojak štiti krvne sudove i eliminiše krvne ugruške. Pored toga crno vino sprečava pojavu bora na licu, jer štiti organizam od starenja i bolesti.

5. Vino je dobar izbor alkohola koju povoljno deluje na zdravlje a pored toga ćete shvatiti da je umerena konzumacija vina bolja za vaše zdravlje nego uzdržavanje u potpunosti. Zato ne budite skeptici i slobodno uživajte u ovom divnom piću.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Polifenoli su supstance koje se nalaze u crnom vinu, a koje povoljno deluju po vaše zdravlje. Zapravo, polifenoli se bore protiv štetnih bakterija, štiteći vaše telo od raznih bolesti.

7. Vino smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i srčanih napada jer štiti arterije i povećava protok krvi, čime se smanjuje rizik od zgrušavanja.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Flavonoidi su značajne supstance koje se nalaze u crnom vinu. Dokazano je da ovi sastojci smanjuju rizik od nastanka mnogih oblika kancera.

9. Vino u umerenim količinama može pomoći razgradnji holesterola tako što će povećati nivo HDL dok fenoli oji se nalaze u vinu smanjuju nivo LDL koji loše deluje na organizam izazivajući oštećenja arterija.

10. Crno vino ima sposobnost da smanji rizik od razvoja određenih demencija, poput Achajmerove ili Pikove bolesti.

Tagovi: