Pravilna ishrana za žene iznad 30 godina
Zdrava ishrana u osnovi uključuje hranu poput zelenog povrća, svežeg voća, žitarica, i bobica. Međutim, žene iznad 30 godina trebalo bi naročito da konzumiraju namirnice bogate vitaminima i proteinima. One su važne u borbi protiv bolesti, doprinose plodnosti i naravno utiču na zdravo telo.
1. Hrana bogata gvožđem
Svakog meseca, tokom menstruacije, žena gubi gvožđe iz organizma, a nedostatak gvožđa može smanjiti formiranje krvi u našem telu. Namirnice bogate gvožđem sprečavaju anemiju, umor, opadanje kose i glavobolju.
Zeleno povrće, poput spanaća, sadrži gvožđe. Takođe, tunjevina je takođe vrlo bogat izvor gvožđa.
2. Voće
Sveže voće osiguraće odgovarajuće hranljive sastojke koji su potrebni ženama iznad 30 godina. Umesto da se opredelite za brzu hranu, počnite jesti sveže voće kako bi se borili protiv gladi i umora.
Gvožđe i kalcijum su najvažnije hranljive materije za žene. Uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu voće poput papaje, breskve, jagode, narandže i brusnice.
3. Kalcijum
Posle tridesete godine, ugljeni hidrati i masti vas štite od bolesti srca i povećanja krvnog pritiska. Mlečni proizvodi su bogati kalcijumom, ali savetujemo vam da se odlučite za one s niskim procentom masti.
Riba na žaru, tunjevina, posni sir, jaja, obrano mleko i žitarice su bogate kalcijumom. S drugr strane, proteini iz životinjskih namirnica apsorbuju kalcijum iz tela, stoga se preporučuje da smanjite unos namirnica životinjskog porekla.
4. Masti
Kako bi smanjili visok nivo holesterola u krvi, žene starije od 30 moraju unositi u organizam namirnice bogate mono-zasićenim mastima. Ove masti štite od srčanih bolesti, smanjuju nivo šećera u krvi i krvni pritisak, a pored toga poboljšavaju i cirkulaciju krvi.
Badem, indijski orah, govedina, ovsene pahuljice, testenina, crni hleb, orah, sezam i semenke bundeve su bogate mono-zasićenim mastima. Osim toga, biljna ulja kao što su maslinovo, canola, i laneno ulje su takođe preporučljivi za žene koje su navršile 30 godina.