Predlog za ručak: Bataci na pirinču s povrćem
Sastojci:
– 4 pileća bataka
– 2 manje glavice crnog luka
– 1 babura paprika
– 2 šargarepe srednje veličine
– 100 g smrznutog graška
– 1 šolja (od 2 dl) pirinča
– mešavina suvog biljnog začina
– so, biber
– ulje
Priprema:
1. Batake dobro posuti mešavinom suvog biljnog začina, utapkati prstima i ostaviti da odstoje (najbolje preko noći).
2. U šerpi na ulju ispržiti sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodati šargarepu isečenu na kolutove, iseckanu papriku i grašak.
3. Pržiti nekoliko minuta uz povremeno mešanje varjačom, te dodati pirinač. Posoliti i pobiberiti po ukusu, promešati i preručiti u vatrostalnu činiju.
4. Naliti vodom da ogrezne, pa odozgo poređati batake.
5. Poklopiti i peći oko sat-sat i po u rerni zagrejanoj na 180°C uz povremeno dolivanje vode.