Predlog za ručak: Ćureće sarmice
Sastojci:
– 600 g ćurećeg belog mesa
– 2 glavice zelene salate
– 1 sveža crvena paprika
– 1 glavica crnog luka
– 80 g kus-kusa
– 1 kašika mlevene paprike
– 1 dl pavlake
– 1 kašika seckane mirođije
– 1 l supe od povrća
– 0,5 dl ulja
– 2 kašike brašna
– mešavina začina, biber
Priprema:
1. Ćureće belo meso samleti na mašini za mlevenje. Crni luk i crvenu papriku sitno iseckati.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati papriku te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati mleveno meso i kratko propržiti da promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je meso napola dinstano, dodati kus-kus, mlevenu papriku i začine po ukusu. Dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Listove zelene salate preliti ključalom vodom i ostaviti da omekšaju.
6. Na svaki list zelene salate staviti kašiku pripremljenog fila i uviti u sarmu.
7. Posebno u manjoj šerpi na ulju propržiti brašno, dodati mirođiju te i nju kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati supu od povrća i mešati dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
8. U kuvani sos umešati pavlaku.
9. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati punjene sarmice, preliti ih sosom od mirođije i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.