Predlog za ručak: Đuveč sa čilijem iz rerne
Sastojci:
– 2 bataka s karabatakom
– 2 zelene paprike
– 1 glavica crnog luka
– 1 manja glavica crvenog luka
– 1 komad celera
– 1 koren peršuna
– 1 koren paštrnaka
– 2 šargarepe
– 1 kašika mešavine suvog biljnog začina
– 3 čena belog luka
– 2 grančice celerovog lista
– 1 tikvica
– 1 vezica peršunovog lista
– 1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
– 1-2 kašike čili sosa
– 1 l vode
– ulje
– 5 dl konzerviranog paradajza
– so, biber
Priprema:
1. Na krupnije iseći koren peršuna i paštrnaka, celer, neoljuštenu tikvicu, luk, grančice celera i papriku.
2. Šargarepu iseći na kose deblje krugove.
3. Pileće batake pržiti u šerpi na zagrejanom ulju dok ne porumene, pa dodati isečeno povrće.
4. Posuti mešavinom suvog biljnog začina, posoliti i pobiberiti po ukusu.
5. Dodati sitno iseckan beli luk i list peršuna, paradajz, čili sos i pirinač.
6. Naliti vodom, promešati i poklopiti.
7. Kuvati na umerenoj temperaturi 40-45 minuta.