Predlog za ručak: Gratinirani karfiol u bešamelu
Sastojci:
– ½ kg karfiola
– 2 l vode
– 1 kašika soli
Bešamel
– 50 g putera
– 2 dl mleka
– 4 kašike brašna
– 1 kašičica soli
– ½ kašičice belog bibera
– morski oraščić po želji
– 100 g pančete
– 100 g parmezana
– 4 jaja
– kašika putera
Priprema:
1. Karfiol očistiti od listova, oprati pod mlazom hladne vode, a zatim iseći na krupnije cvetove.
2. U dublji sud usuti vodu pa kada provri, posoliti i dodati pripremljen kafiol. Karfiol bariti 5-7 minuta, a zatim procediti i ostaviti da se prohladi.
3. U međuvremenu, iseći na kockice pančetu a kačkavalj narendati.
4. Na ugrejanom tiganju, bez dodavanja masnoće, propržiti slaninu tako da postane hrskava. Pripremljenu pančetu dobro ocediti od suvišne masnoće.
5. U tiganju rastopiti puter, dodati brašno i propržiti par minuta, uz stalno mešanje, da dobije žutu boju i pokupi svu masnoću. Zatim, postepeno dodavati mleko i mešati sve vreme kako bi se grudvice potpuno rastvorile. Nakon toga, isključiti ringlu i skloniti tiganj sa strane, te nastaviti sa mešanjem da se dobije svilenkasta, homogena, smesa.
6. Dobijeni sos posoliti i pobiberiti, a ukoliko želite možete dodati vrlo malo muskatnog oraha. Pripremljeni sos prohladiti 5-6 minuta.
7. Odvojiti žumanca od belanaca, pa belanca umutiti u sneg. Žumanca dodati prohlađenom sosu, sve vreme mešajući. A nakon toga, polako dodavati, kašiku po kašiku, umućena belanca i mešati da se smesa sjedini.
8. Vatrostalnu posudu ili manji đuveč podmazati sa svih strana. Na dno posude poređati karfiol, dodati pančetu i kačkavalj pa sve preliti pripremljenom smesom.
9. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 220° C, 15-ak minuta .
10. Služiti toplo ili hladno, uz prilog po želji.