Predlog za ručak: Gulaš od dimljenog mesa
Sastojci:
– 1 dimljena svinjska butkica
– 200 g mariniranih šampinjona u komadu
– 3 glavice crnog luka
– 1 kašika mlevene paprike
– 200 g dimljene suve kobasice
– 2 dl soka od paradajza
– goveđe supe po potrebi
– 2 lovorova lista
– 4 kašike ulja
– 2 kašike gustina
– 400 g testenine po želji
– mešavina začina
– so, biber
Priprema:
1. Dimljenu butkicu staviti u veću šerpu, preliti je vodom i kuvati dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.
2. Obarenu butkicu procediti od suvišne tečnosti, pa meso odvojiti od kostiju i masnoće i iseći na kocke.
3. Crni luk očistiti i iseći na kockice, a dimljenu kobasicu na kolutove.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati dimljeno meso, te i njega kratko propržiti.
5. Potom dodati kobasice, marinirane šampinjone i lovorov list, sipati sok od paradajza i naliti goveđom supom da ogrezne. Kuvati na umerenoj temperaturi 30 min.
6. Dodati mlevenu papriku, mešavinu gustina sa malo vode i začine po ukusu. Nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
7. Testeninu obariti u slanoj vodi i poslužiti je kao prilog uz gotovo jelo.