Predlog za ručak: Juneći gulaš iz rerne

by | januar 5, 2016
Foto: Bakina kujna

Foto: Bakina kujna

Sastojci:
– 1,5 kg junećeg mesa u komadu
– 3 srednje glavice crvenog luka
– 250 g pelata paradajza
– 1 kašika žutog šećera
– 1 ravna kašika mlevene paprike
– 1 kg krompira
– 1 ljuta papričica
– 2 šargarepe
– ulje
– biber
– so

Priprema:
1. Junetinu iseći na krupnije kocke, pa propržiti na malo ulja da porumeni. Potom je izvaditi i ostaviti na toplom.
2. Na masnoći od mesa propržiti sitno seckani crveni luk. Posuti žutim šećerom, te sve zajedno kratko pržiti uz neprekidno mešanje.
3. Ubaciti mleveni pelat paradajza, mlevenu i seckanu ljutu papriku. Sipati malo vode i kuvati na umerenoj temperaturi dok meso napola ne omekša.
4. Krompir oguliti i seći na kolutove debljine 5 mm, šargarepu takođe očistiti i iseći na kolitove.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti, pa dno prekriti trećinom kolutova krompira i šargarepe. Sipati polovinu gulaša i postupak slaganja ponoviti još jednom. Završiti s krompirom.
6. U činiju sipati malo vode, poklopiti je i peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 90 min. Potom poklopac ukloniti i nastaviti pečenje dok krompir ne porumeni.
Savet: Kada viljuška lagano prolazi kroz krompir i meso, jelo je gotovo.

Tagovi: