Predlog za ručak: Krompir punjen smesom za kobasice
Sastojci:
– 1,5 kg krompira
– 250 g svežeg mesa za kobasice
– 200 g majoneza
– mleko po potrebi
– so, biber
Za salatu:
– rukola
– 1 šaka oraha
– maslinovo ulje
– pola limuna
– so
Priprema:
1. U šerpu sipati vodu, pa je ostaviti da proključa.
2. Ubaciti 1 kg krompira, te kuvati 5 minuta.
3. Zatim ga procediti pa ostaviti da prohladi.
4. Nakon toga krompire preseći napola i lagano im izdubiti sredinu, ali ostaviti malo krompira uz ljusku.
5. Napuniti ih smesom za kobasice, pomešanim sa izdubljenim krompirom, pa poređati u pleh obložen pek-papirom.
6. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumene.
7. Za to vreme preostali krompir oljuštiti, iseći ga na kocke i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne omekša.
8. Nakon toga dobro ga procediti, pa propasirati.
9. Mleko zagrejati, dodati u ispasiran krompir, pa posoliti i pobiberiti po ukusu. Kako bi bio kremastiji, umutiti mikserom na maloj brzini.
10. Rukolu staviti u činiju, pa je preliti maslinovim uljem.
11. Dodati iseckane orahe, naceđen sok od pola limuna i soli po ukusu, te lagano promešati.
12. Pečeni krompir servirati na tanjir i preliti majonezom.
13. Poslužiti uz pire krompir i salatu od rukole.