Predlog za ručak: Lažno pile
Sastojci:
– 1 pile (1,8 kg)
– 150 g praške šunke
– 150 g kačkavalja
– 150 g mariniranih šampinjona
– 1 jaje
– 3 kašike prezli
– 1/2 veze peršuna
– 3 dl pileće supe
– 500 g krompira
– 300 g šargarepa
– mešavina začina
– ulje
Priprema:
1. Pile raseći od vrata, preko grudi do repa. Pažljivo razdvajati kožu od mesa da se koža ne ošteti. Batake i krila ostaviti na koži. Odvojenu kožu sa krilima i batacima ostaviti na stranu.
2. Pileće belo meso odvojiti od kostiji, pa ga samleti na mašini za mlevenje.
3. Prašku šunku, kačkavalj i marinirane šampinjone iseći na kockice, te sjediniti sa mlevenom piletinom. Dodati prezle, jaje, peršun i začine po ukusu, i dobro izmešati.
4. Dobijenom smesom napuniti pile i prekriti kožom. Krajeve kože spojiti čačkalicama, batake ukrstiti i svezati, a krilca uvrnuti tako da budu pripijena uz telo pileta.
5. Krompir i šargarepu oguliti i iseći na krupnije komade.
6. Tepsiju nauljiti i u nju položiti pile, preliti ga supom i prekriti folijom, pa peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 60 min. Potom foliju skloniti, pa oko pileta rasporediti krompir i šargarepu. Nastaviti pečenje bez folije dok piletina ne porumeni, a povrće ne omekša.