Predlog za ručak: Musaka od plavog patlidžana

by | novembar 26, 2015
Foto: Dobra Hrana Specijal

Foto: Dobra Hrana Specijal

Sastojci:
– 5 plavih patlidžana
– 500 g mlevene junetine
– 1 veća glavica luka
– 2 čena belog luka
– 400 g pelata paradajza
– 1 veza peršuna
– 1 dl ulja
– mešavina začina, biber
Za bešamel sos:
– 100 g putera
– 2 kašike brašna
– 5 dl mleka
– 2 kašike parmezana
– 2 jajeta
– so, biber

Priprema:
1. Plave patlidžane narezati na kolutove, posoliti ih i ostaviti da malo odstoje, a zatim ih isprati vrućom vodom i osušiti kuhinjskim papirom.
2. Pleh za peèenje obložiti folijom, premazati uljem, te poslagati osušene patlidžane i peći ih u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
3. Crni luk iseckati i propržiti na vrelom ulju, a kada postane staklast dodati mleveno meso te dinstati dok ne promeni boju. Dodati pelat paradajza isečen na kocke i sitno seckan beli luk pa dinstati uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša. Pred kraj dinstanja mesni fil začiniti po ukusu i posuti sitno seckanim peršunom.
Bešamel:
1. U šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti 1-2 minuta.
2. Kada brašno porumeni, sipati mleko pa kuvati mešajući dok se masa ne zgusne, pred kraj umešati parmezan i začiniti po ukusu.
3. U prohlađen bešamel sos umešati jaja.
Finalni postupak:
1. Vatrostalnu posudu premazati uljem, pa ređati red patlidžana, red mesnog fila dok se ne utroši sav materijal.
2. Pripremljenu musaku preliti bešamelom, pa peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 35 minuta.

Tagovi: