Predlog za ručak: Pljeskavice od tikvica

by | april 14, 2016

Sastojci:
– 1 veća tikvica
– 3 jajeta
– brašno i prezla po potrebi
– 1 kesica parmezana
– 1 veća čaša milerama
– suvi vlašac po ukusu
– ulje (za prženje)
– mešavina suvog biljnog začina
– so, biber
– malo ajvara

Priprema:
1. Tikvice dobro oprati, pa iseći na kolutove debljine malog prsta.
2. Posuti kolutove mešavinom suvog biljnog začina, promešati pa staviti u cediljku da puste vodu.
3. Za to vreme u jednoj činiji ulupati jaja. U drugu sipati brašno, a u treću prezlu pomešanu s parmezanom.
4. U dubljem tiganju dobro zagrejati ulje.
5. Tikvice najpre uvaljati u brašno, pa umočiti u jaja i na kraju u prezlu s parmezanom.
6. Pržiti na umerenoj temperaturi s obe strane dok ne porumene.
7. U činijici pomešati mileram i vlašac. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dobro promešati.
8. Tikvice vaditi na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa nakon toga spajati po dva koluta pripremljenim filom.
9. Servirati na tanjir, po želji odozgo staviti malo ajvara i poslužiti uz pečeni pomfrit.

Tagovi: