Predlog za ručak: Prolećni đuveč
Sastojci:
– 200 g belog mesa
– 1 veća šargarepa
– 1 veći krompir
– 2 manje paprike
– 200 g pečurki
– 1/3 praziluka
– 2 dl soka od paradajza
– 1 čaša (od 2 dl) pirinča
– 3 čaše vode
– ulje
– so, biber
Priprema:
1. Sitno iseckati praziluk, pa ga ispržiti na malo ulja. Dodati piletinu isečenu na kocke i pržiti dok ne porumeni.
2. Zatim dodati isečene pečurke, šargarepu, krompir i papriku, naliti paradajzom i dinstati nekoliko minuta.
3. Ubaciti opran pirinač i sipati vodu. Posoliti i pobiberiti po ukusu pa promešati.
4. Potom šerpu staviti u rernu i peći na 200°C oko 20 minuta. Zatim sniziti temperaturu na 100°C i peći još pola sata dok pirinač ne upije svu tečnost. Povremeno, dok se peče, izvaditi iz rerne i promešati kako se pirinač ne bi zalepio.
5. Gotovo jelo poslužiti uz salatu od sezonskog povrća.