Predlog za ručak: Punjene paprike na nov način
Sastojci:
– 2 crvene paprike
– 2 mlada luka
– 100 g semenki suncokreta
– 100 g oraha
– 100 g kikirikija
– 2 šake sojinih mrvica
– tečni paradajz
– ljuta tucana paprika po ukusu
– maslinovo ulje
– so, biber
Za prilog:
– 3 krompira
– malo mleka
– puter po potrebi
– 1,5 kašika brašna
– pola vezice mirođije
– malo sirćeta
– pola čaše (od 2 dl) vode
– so, šećer
Priprema:
1. Semenke suncokreta, orahe i kikiriki usitniti u blenderu ili u seckalici.
2. U šerpici na malo maslinovog ulja ispržiti sitno iseckan mladi luk. Dodati sojine mrvice i malo paradajza, pa kuvati dok soja ne omekša i malo ne nabubri.
3. Zatim dodati iseckanu mešavinu, posoliti i pobiberiti po ukusu, te uz povremeno mešanje kuvati nekoliko minuta. Po ukusu dodati ljute tucane paprike.
4. Paprike oprati, izvaditi peteljke s košticama i napuniti pripremljenom smesom.
5. U čistu šerpicu sipati malo paradajza, dodati paprike i kuvati nekoliko minuta, samo malo da omekšaju, ali da ostanu i dalje hrskave.
6. Krompir oljuštiti, skuvati i propasirati. Dodati malo mleka i putera, te promešati i posoliti po ukusu.
7. Na malo putera kratko ispržiti brašno uz stalno mešanje. Dodati vodu, sirće, malo šećera i soli.
8. Ubaciti iseckanu mirođiju i mešati dok se sos ne zgusne.
9. Punjenu papriku poslužiti uz krompir-pire preliven sosom od mirođije.