Predlog za ručak: Raskošna pita s povrćem
Sastojci:
Za testo:
– 300 g brašna
– 1/2 svežeg kvasca
– 2 dl mleka
1 žumance
– so
Za fil:
– 1 crveni luk
– 1 zelena paprika
– 100 g šeri paradajza
– 1 brokoli
– 100 g mocarele
– 1 manja konzerva inćuna
– 4 kašike maslinovog ulja
– 2 kašike paradajz pirea
– bosiljak, origano
– vegeta, so
Priprema
Testo:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mleko i kvasac, dodati žumance, malo soli, te polako dodavati brašno ručno meseći sve vreme dok testo ne počne da se odvaja od činije.
2. Umešeno testo prekriti platnenom krpom i ostaviti da odstoji na toplom dok se masa ne udvostruči.
Fil:
1. Crveni luk, mocarelu i šeri paradajz iseći na kolutove, zelenu papriku na trake, brokoli kratko blanširati u slanoj vodi kako bi omekšao, a inćune ocediti od suvišne masnoće.
2. U teflonskom tiganju na malo ulja propržiti luk i papriku kako bi omekšali, te ih začiniti po ukusu.
Finalni postupak:
1. Okruglu tepsiju nauljiti, a dno obložiti pripremljenim testom.
2. Testo premazati pireom od paradajza i naneti prženi luk i papriku. Odgore poređati kolutove mocarele, šeri paradajz i inćune, te posuti bosiljkom i origanom. Pripremljenu pitu peći u rerni dok ne porumeni.