Predlog za ručak: Špic rebra s premazom i povrćem
Sastojci:
– špic rebra (oko 2 kg)
– morska so
– 5 krompira
– 2 šargarepe
– 1 crvena paprika
– 1 veća glavica crnog luka
– 200 g svežih šampinjona
– 1 mali karfiol
Za premaz:
– 2 kašike senfa
– 2 kašike ulja
– ruzmarin
– origano
– bosiljak
– slačica
– beli luk u prahu
– biber
– 1 kašičica crvene mlevene paprike
– nekoliko kapi tabasko sosa
Priprema:
1. Dobro posoliti rebra pa ih ostaviti preko noći da upiju so.
2. Za premaz u činiji pomešati senf i ulje. Dodati crvenu mlevenu papriku, tabasko sos i ostale začine po ukusu te sve dobro promešati.
3. Dva sata pre pečenja premazhati rebra.
4. Krompir oljuštiti i iseći na kocke, šargarepu na kolutove, a papriku na trake.
5. Manje šampinjone ostaviti cele, a veće iseći. Luk iseći na kolutove, karfiol iscepkati na cvetiće.
6. Povrće staviti u vatrostalnu činiju, posoliti ga i promešati.
7. Odozgo staviti rebra tre sipati malo vode.
8. Poklopiti i peći oko 2 sata na 180°C.