Predlog za ručak: Svinjski perkelt s kobasicama
Sastojci:
– 600 g svinjskog mesa od buta
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 150 g mesnate slanine
– 300 g roštilj kobasica
– 4 kisela krastavca
– 2 krompira srednje veličine
– 1 kašika mlevene paprike
– 2 kašike paradajz pirea
– 1 feferona
– 2 kašike brašna
– 0,5 dl ulja
– mešavina začina, biber
Priprema:
1. Očišćen krompir iseći na krupnije kocke, slaninu i kisele krastavce na štapiće. Crni luk iseći na kockice, feferonu na kolutove, beli luk što sitnije iseckati.
2. Svinjsko meso iseći na krupnije kocke i posuti brašnom.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i slaninu, dodati svinjetinu, te i nju kratko propržiti. Sipati malo vode i dinstati na umerenoj temperaturi dok meso napola ne omekša.
4. Zatim dodati krompir, paradajz pire, kisele krastavce, beli luk, mlevenu papriku i feferonu. Začiniti po ukusu i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi, dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
5. Roštilj kobasice posebno propržiti na vrelom ulju kako bi porumenele, a potom ih izvaditi iz masnoće i iseći na krupnije komade. Dodati u perkelt pred kraj dinstanja kako se ne bi raspale.