Predlog za ručak: Ukusni kaneloni sa sirom
Sastojci:
– 12 suvih listova za lazanje
– 350 g sitnog sira
– 40 g parmezana
– 200 g kačkavalja + 150 g za posipanje
– 100 g buđavog sira
– 50 ml maslinovog ulja
– 30 g putera
– 2 čena belog luka
– 400 g pelata paradajza
– 1 kašičica šećera
– prstohvat bosiljka
– so
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti sitni sir, izmrvljeni buđavi sir, rendani kačkavalj i parmezan, pa dobro izmešati.
2. U veću šerpu sipati dosta vode, dodati dve kašičice soli i kuvati dok ne proključa. Spuštati po nekoliko listova lazanja i kuvati ih dok ne omekšaju. Zatim ih vaditi rešetkastom kašikom da bi se ocediti od suvišne tečnosti.
3. Posebno u dubljem tiganju zagrejati maslinovo ulje i puter, pa propržiti dva čena belog luka, isečenog na listove. Sipati pelat paradajza, dodati kašičicu šećera i bosiljak, pa kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije umak željene gustine.
4. Na probareni list lazanje staviti punu kašiku nadeva od sira i urolati. Na isti način oblikovati još rolnica.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i poslagati u nju punjene kanelone. Preliti ih umakom od paradajza i staviti u zagrejanu rernu na 200°C da se peče oko 30 min. Pred kraj pečenja posuti preostalim kačkavaljem i varatiti u rernu dok se sir ne rastopi.