Predlog za ručak: Zapečeni krompir s butkicom
Sastojci:
– 1,5 kg krompira
– 1 srednja dimljena butkica
– 50 g putera
– 3 kašike brašna
– 1 l mleka
– 40 g parmezana
– 250 g kačkavalja
– mešavina začina
– biber
– ulje
Priprema:
1. Krompir oprati i zajedno sa ljuskom obariti. Ostaviti da se ohladi, pa ogulti i iseći na kolutove.
2. Butkicu kuvati u vodi dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Potom je ocediti od suvišne tečnosti, pa krtinu izdvojiti i iseći na manje komade.
3. Posebno pripremiti sos. U šerpi rastopiti puter, pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko, neprekidno mešajući dok se ne dobije sos srednje gustine. Pred kraj kuvanja dodati parmezan i začine po ukusu.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti, pa dno prekriti kolutovima krompira. Po njima rasporediti malo mesa od butkice, posuti s malo kačkavalja i preliti potrebnom količinom sosa. Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti s krompirom i preliti sosom. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 40 min. Pred kraj pečenja posuti kačkavaljem, pa vratiti u rernu dok se sir ne rastopi.