Prefinjena poslastica: Torta najlepša želja
Sastojci:
Za kore:
– 18 belanaca
– 18 kašika šećera
– 18 kašika mlevenih lešnika
– 6 kašika brašna
– 1,5 prašak za pecivo
Za fil I:
– 100 g seckanih pečenih lešnika
– 200 g čokolade
– 18 žumanaca
– 200 g šećera u prahu
– 250 g margarina
Za fil II:
– 250 g šećera
– 1 l mleka
– 100 g gustina
– 250 g margarina
Ostali sastojci:
– 4 dl slatke pavlake
– 200 g čokolade
Priprema:
Kora:
1. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 6 kašika šećera uz neprestano mućenje.
2. Potom u šam dodati 2 kašike brašna, 6 kašika mlevenih lešnika i 1/2 praška za pecivo pa polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil I:
1. Sjediniti šećer i žumanca te umutiti na pari.
2. U ohlađenu smesu dodati penasto umućeni margarin, seckane pečene lešnike i rendanu čokoladu pa polako promešati.
Fil II:
1. U odgovarajuću šerpu sipati šećer, a potom ga zagrevati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne karamelizuje.
2. Posebno umutiti mleko i gustin pa preliti preko karamela i nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađen krem dodati penasto umućeni margarin i izmiksati.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati na sledeći način: kora, 1/2 fila II, kora, fil I, kora, 1/2 fila II.
2. Slatku pavlaku otopiti sa čokoladom. Ostaviti da se potpuno ohladi te umutiti u čvrst krem. Dobijenim kremom premazati tortu i dekorisati po želji.