Princes venac
Potrebni sastojci:
Za princes venac:
4 dl vode
2 dl ulja
prstohvat soli
12 kašika brašna
5 jaja
0,5 praška za pecivo
Za žuti fil:
2 pudinga od vanile
5 dl mleka
5 kašika šećera
150 g putera
Za roze fil:
3 dl slatke pavlake
3 kašike džema od jagoda
1 šlag fiks
Priprema:
Princes venac:
1. U šerpu sipati vodu i ulje, dodati prstohvat soli i kuvati dok ne proključa.
2. Zatim izmaći sa ringle, dodati brašno i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se smesa ne zgusne.
3. U ohlađenu smesu dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Na kraju dodati prašak za pecivo i izmešati.
4. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje. Pripremljenu smesu sipati u poslastičarski džak i pomoću njega na papir za pečenje istiskivati gomilice fila u krug. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC.
5. Pečeni venac ostaviti da se ohladi, a potom ga poprečno preseći napola.
Žuti fil:
1. U manjoj šerpi sjediniti 4 dl mleka i šećer, te kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko i prašak za puding od vanile, sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati puter i umutiti mikserom.
Roze fil:
1. Slatku pavlaku i šlag fiks umutiti u čvrst šlag, a zatim dodati džem od jagoda i dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Na donju koru princes venca naneti žuti fil, a zatim roza fil, pa ih poklopiti gornjom korom.