Pripremite danas za ručak: Musaka od junetine i kelja
Poznato je koliko je kelj zdrav i to da bi trebalo da ga što češće imamo na trpezi i zato vam predlažemo ovo ukusno jelo. O tome kako vam se dopada, pišite nam u komentarima!
Sastojci:
– 1 glavica kelja
– 500 g mlevene junetine
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 300 g spanaća
– 50 g putera
– 2 kašike paradajz pirea
– 1 kašičica mlevene paprike
– 120 g bekon slanine
– 0,5 dl ulja
– mešavina začina, biber
za preliv
– 2 jajeta
– 1 dl pavlake
– 3 dl mleka
Priprema
1. Listove kelja odvojiti od glavice, oprati ih i kratko blanširati u vreloj vodi kako bi omekšali.
2. Spanać obariti u slanoj vodi, procediti od suvišne tečnosti i sitno iseckati.
3. U teflonskom tiganju otopiti puter pa dodati sitno seckan beli luk i kratko propržiti. Zatim dodati obaren spanać, začiniti po ukusu i dobro izmešati.
4. Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk, dodati mleveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
5. Kada je meso napola dinstano, dodati pire od paradajza i mlevenu papriku, začiniti po ukusu i dinstati dok meso ne omekša a suvišna tečnost ne uvri.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti pa dno prekriti listovima kelja, a zatim naneti polovinu mesnog fila, opet poslagati listove kelja te premazati filom od spanaća. Preko spanaća naneti ostatak mesnog fila a završiti listovima kelja.
7. Musaku preliti mešavinom jaja, mleka i pavlake, a po površini poslagati listove slanine. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C * dok ne porumeni.