Prirodni izvor vitamina C tokom zime

by | januar 3, 2013

Da li znate da 100 g neobrađenog kiselog kupusa sadrži čak 20 g vitamina C? Osim toga, ovo zimsko povrće odličan je izvor vitamina A, kao i magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma i kalijuma, natrijuma i folne kiseline. 

Pregršt vitamina i minerala čine kiseli kupus zimskom namirnicom broj jedan i prirodnim izvorom vitamina C, koji nam je i te kako potreban tokom zime, kako bismo se zaštitili od prehlade.

Pošto kiseli kupus ne sadrži ni masti ni šećer, savršen je za detoksikaciju tela i gubitak kilograma. Podstiče lučenje štetnih materija iz organizma, te čisti i regeneriše jetru. Takođe, kiseli kupus blagotvorno deluje na želudac i probavni sistem.

Članak se nastavlja posle reklama

Tokom zime, kada je izbor svežeg voća i povrća sveden na minimun, vrlo je korisno uvrstiti kiseli kupus u svakodnevnu ishranu. Naravno, kako biste u potpunosti uživali u ovoj namirnici, poželjno je da odaberete onaj organskog porekla.

Kiseli kupus možete pripremiti na nekoliko načina, od sarme do salate. Za podizanje imuniteta u zimskim mesecima preporučuje se svakodnevno konzumiranje nekoliko kašika naribanog svežeg kiselog kupusa.

Ukoliko vam je ukus ove namirnice previše jak, od svežeg kiselog kupusa možete napraviti ukusnu salatu, ukoliko dodate izrendanu jabuku, cvekl ili šargarepu.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Naturala

Tagovi: