Prirodni šećer iz hrane opasan za zdravlje

by | oktobar 4, 2011

Sladak, jeftin i prirodan, tako se reklamira fruktoza kao zdravi zaslađivač u hrani. Ali,istina je da je šećer, koji se prirodno nalazi u voću, povezan s modernim epidemijama poput raka, srčanih bolesti, visokim pritiskom, oštećenjem bubrega i demencijom, otkriva skup naučnih studija objavljenih u časopisu Američkog dijetetskog udruženja. Najnoviji podaci o fruktozi otkrivaju da je ona povezana s karcinomom rektuma, a posebno su opasne velike količine voćnih sokova zaslađenih fruktozom. 

Najveći problem je, objašnjavaju naučnici, što se preradom voćnog šećera gube svi zdravi sastojci poput vlakana, vitamina C i antioksidansa. Voćni šećer također potsiče i gojaznost, posebno skupljanje masnoća u području struka čime se povećava rizik za srčani i moždani udar.
Danas fruktoze nema samo u voćnim sokovima, već i u velikom broju namirnica – od keksa pa sve do sladoleda i smrznute hrane. Većina kupaca ne zna šta jedu i piju jer se fruktoza može navesti pod raznim imenima, upozoravaju stručnjaci.

Preterana količina fruktoze u telu se ponaša poput otrova i izazivaju brojne zdravstvene komplikacije – ističe profesor Ričard Džonson sa Instituta Kolorado. Naučnici predlažu ograničen unos fruktoze u kupovnim namirnicama, ako već ne mogu u potpunosti da ga izbegnu.
 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: