Produžite rok trajajnja: 7 namirnica koje se brzo kvare
Za većinu hrane uglavnom znate kada je morate baciti – zbog mirisa ili buđi. Međutim, možda vas iznenade upravo ove namirnice koje donosimo u nastavku.
Istraživanja pokazuju da hrana kao što je džem, maslinovo ulje ili žitarice mogu izgubiti hranljive vrednosti ako dugo stoje u špajzu. Donosimo vam savete kako da produžite rok trajanja prehrambenih proizvoda u vašem domaćinstvu.
Zeleni čaj
Vrednost antioksidanasa zelenog čaja smanjuje se za 32 odsto nakon dužeg stajanja na polici. Antioksidansi mogu smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka, ali su osetljivi na kiseonik i svetlost. Čaj, za razliku od vina, ne dobija na vrednosti s vremenom i stajanjem.
Kupujte čaj u hermetičkom pakovanju – savetuje Ron Tison, najveći svetski dobavljač zelenog čaja. Čuvajte svoje kesice čaja u zatvorenim posudama na hladnom mestu.
Proizvodi od paradajza
Konzervisani sok od paradajza izgubi čak 50 odsto svojih hranljivih materija nakon što stoji u frižideru duže od tri meseca, čak i ako je neotvoren.
Kada god možete, radije pripremite vlastiti sok od paradajza i trudite se da uvek bude što svežije pripremljen. Ako koristite kečap, radije kupujte manja pakovanja tako da ih češće morate menjati – radi svežine i nivoa likopena.
Krompir
Krompiru u proseku opada vrednost vitamina C do 40 odsto nakon osam meseci pravilnog skladištenja, tvrde istraživači iz Holandije. Verovatno malo ljudi krompir čuva toliko dugo, međutim, poljoprivrednici znaju da ih skladište i do pet meseci pre nego što ih dostave na tržište – kaže Petar Imle, farmer i biljni genetičar u severnoj Minesoti.
Kupujte uvek manja pakovanja krompira – onoliko koliko možete pojesti u nekoliko nedelja. Takođe, preporučuje se da krompir držite u papirnim kesama, nikako u plastičnim.
Maslinovo ulje
Potencijalni antioksidansi opadaju za 40odsto nakon šest meseci, navodi se u italijanskom istraživanju iz 2009. godine. Takođe, pripazite na to gde čuvate maslinovo ulje.
Nemojte ga držati blizu šporeta ili ostaviti otvoreno jer je osetljivo na kiseonik, toplinu i svetlost. Ako ne kuvate često s maslinovim uljem, kupujte manja pakovanja.
Bobičasto voće
Borovnicama opada vrednost za 23 odsto nakon dva meseca čuvanja na sobnoj temperaturi, a džem od jagoda, na primer, gubi i do 12 odsto svoje vrednost nakon što stoji u špajzu duže od šest meseci.
Suvo začinsko bilje
Koliko god je moguće, suvo bilje i začine držite u staklenim posudama, nikako u plastičnim jer do njih može doći vazduh. Još bolje, sameljite sopstvene začine. Takođe, nemojte ih nikako držati u blizini šporeta i što dalje od direktnog izvora svetlosti.
Žitarice
Pripazite na kom mestu ostavljate ove namirnice. Na primer, brašno zna da bude osetljivo na svetlost i kiseonik. Ovu hranu uvek držite u neprovidnim keramičkim posudama, daleko od šporeta i drugih izvora toplote.
Izvor: prevention.com
M.K.