Proteinska pita
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 500 g pilećeg belog mesa
- 300 g šampinjona
- 2 tikvice srednje veličine
- 1 crvena paprika
- 1 praziluk
- 1 dl soka od paradajza
- 4 jajeta
- 2 dl pavlake
- 3 dl mleka
- 1 dl ulja
- 20 g semena lana
- mešavina začina, biber
Priprema:
1. Piletinu samleti, tikvice očistiti i iseći na kocke, papriku i praziluk takođe iseckati na kocke, a šampinjone na listove.
2. Na malo ulja propržiti praziluk i papriku, pa dodati piletinu i dinstati uz povremeno dolivanje vode dok ne omekša. Zatim dodati tikvice, sok od paradajza i šampinjone, začiniti po ukusu, te dinstati dok svi sastojci ne omekšaju.
3. Dublju tepsiju nauljiti, staviti dve kore, a potom naneti deo pripremljenog fila i prekriti jednom korom. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav pripremljen materijal. Završiti sa korom.
4. Posebno umutiti jaja, pavlaku i mleko.
5. Pripremljenu pitu iseći na kocke i zaliti mešavinom jaja, pavlake i mleka, pa posuti semenom lana. Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana