Provereni recept Katarine Stojković: Zdrav hleb bez belog brašna
Ovaj hleb je apsolutno zdrav, ne goji, ne mesi se (meša se kašikom), a gotov je za samo pola sata.
Hleb – namirnica bez koje ne možemo da zamislimo nijedan obrok. Sa druge strane, dobro je poznato da belo brašno ostavlja posledice i na liniju i na zdravlje. Zato, pred vama je još jedan provereni recept i to za hleb bez belog brašna.
Katarina Stojković, blogerka i kuvarica, za čitaoce LiZ spremila je recept za domaći hleb sa speltinim, raženim i prosenim brašnom. Ovo je domaći hleb koji se pravi brzo, gotov je za samo pola sata. Uz to, ruke ostaju čiste posle mešenja.
Recept za hleb bez belog brašna:
POTREBNO:
100 gr speltinog brašna
100 gr raženog brašna
100 gr prosenog brašna
1/2 praška za pecivo
25 gr maslinovog ulja
250 ml mlake vode
so po ukusu
semenke za posipanje (lan, golica, suncokret)
PRIPREMA:
Pomešajte speltino brašno, raženo brašno i proseno brašno i prašak za pecivo. Dodajte maslinovo ulje i vodu, pa sve izmešajte kašikom. Testo treba da je lepljivo, ali da se odvaja od zidova činije.
U pleh stavite papir za pečenje i kašikom vadite veće loptice (treba da dobjete 5-6 hlepčića). Malo ih još oblikujte ukoliko je potrebno (spljeskajte da ne idu previše u visinu). Pospite semenkama i pecite 20 min na 190 stepeni.
PRIJATNO!