Provereni recepti: Penaste & neodoljive PUTER PALAČINKE
Ove palačinke su posebne po puteru koji je sastavni deo smese, ali i po tome što se peku samo s jedne strane i slažu se – kao torta. Ali, da ne dužimo... morate probati.
Ako vam se jede nešto slatko, nešto između palačinaka i torte, a da još i bude gotovo za, nekih, 30 minuta – Katarina Stojković ima pravi recept za vas: puter palačinke.
Ovoga puta Katarina nam je predložila klasičan recept za puter palačinke, sa jajima, mlekom, brašnom i šećerom, ali ako ste u potrazi za zdravijim poslasticama, na njenom blogu ćete sasvim sigurno pronaći mnoštvo zdravih recepata kojima nećete odoleti. (Pogledajte i… Provereni recepti: DŽEM BEZ ŠEĆERA I OVSENE PALAČINKE)
PUTER PALAČINKE
Potrebno:
5 jaja
20-30 g otopljenog putera
5 kašika brašna
200 ml mleka
200 g oraha
5 kašika šećera
1 kašičica cimeta
Priprema:
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, 20-30 g otopljenog putera, 5 kašika brašna i 200 ml mleka.
3. Polako sjedinite obe smese, da ostane pufnasto.
4. Samleti 200 g oraha sa 5 kašika šećera i 1 kašičicom cimeta.
5. Palačinke peći samo s jedne strane (dok s gornje strane ne počnu da “gube vlagu”) i svaku posuti smesom od oraha.
6. Ređati palačinke jednu na drugu i svaku posipati smesom od oraha.
7. Poslužiti toplo, odmah nakon pečenja.