Proverite svoj NQ!
Osim urođene inteligencije, koja se vremenom razvija, i emotivne, koja vam olakšava (ili otežava!) život, važno je posedovati i znanje o namirnicama, njihovoj hranljivoj vrednosti, kao i sposobnost prilagođavanja pravilima uravnotežene ishrane.
Predlažemo vam da proverite u kojoj meri posedujete i koristite informacije iz te oblasti. Dakle, otkrijte koliki je vaš NQ, a u skladu sa tim – korigujete ono u što nije dobro vašoj ishrani.
Kolika je maksimalna količina masnoće koju dnevno treba uneti u organizam?
a) 50 g
b) 70 g
c) 90 g
Odgovor b) S tim što zasićenih masnih kiselina ne treba da bude više od 20 g.
Koju značajnu, dnevno potrebnu hranljivu materiju, obezbeđuju pomenute namirnice?
Činija cerealija sa jabukom, sendvič od integralnog hleba, voćna salata i porcija povrća.
Odgovor 18 g biljnih vlakana. Svako treba da konzumira oko 18 g biljnih vlakana dnevno da bi sprečio pojavu opstipacije i zaštitio se od određenih tipova kancera. A da biste obezbedili unos biljnih vlakana u tvoj količini, treba da pojedete najmanje pet porcija voća i povrća, kao i da redovno uzimate integralne žitarice. Određene vrste biljnih vlakana, kao što su one u ovsu i voću, snižavaju nivo holesterola u krvi. Zato je najbolje da ih uzimate iz različitih izvora.
Koliko voća treba da sadrži jogurt sa ukusom voća?
a) 25%
b) 10%
c) Nimalo
Odgovor c) Oznaka „sa ukusom jagode, maline, breskve…“ znači da su aditivi – prirodni ili veštački – isključivi izvor njegove arome.
No, ako na jogurtu (ili nekoj drugoj namirnici) piše „Od voća“, onda on mora da sadrži plodove.
Koja od ove tri namirnice sadrži najviše kalcijuma?
a) 150 g jogurta
b) Od 40 do 50 g sira
c) Konzerva sardina
Odgovor c) 100 g sardina sadrži 430 mcg kalcijuma, a to je više od polovine preporučene dnevne količine ovog minerala, neophodne za održavanje kostiju i zuba. Kalcijum iz mlečnih proizvoda lako se apsorbuje, ali jogurt sadrži samo 243 mg a sir oko 368 g.
Koji je najbrži način preračunavanja kalorija iz kilodžula (kj), koje se često nalaze na etiketama proizvoda?
a) Deljenje sa 10
b) Deljenje sa 2
c) Deljenje sa 4
Odgovor c) 1 kalorija (ili kcal) isto je što i 4,2 kj. Delite vrednosti u kilodžulima sa 4 da biste stekli uvid u kaloričnu vrednost proizvoda koji želite da pojedete.
Koji procenat kalorija unešenih tokom dana potiče od napitaka?
a) 58%
b) 6%
c) 10%
Odgovor c) Visokokalorični napici su gazirana pića, kafa sa mlekom i vino. Zamenite ih niskokaloričnim alternativama, kao što su voda, biljni čaj i kafa (bez mleka).
Koja od navedenih namirnica sadrži više gvožđa?
a) Porcija spanaća
b) Šaka suvih kajsija
Odgovor b) Osim što je siromašniji gvožđem, spanać sadrži materiju koja otežava njegovu apsorpciju.
Svi znamo da ne treba unositi više od 6 g soli dnevno. Kako se konvertuje količina natrijuma (sodium) naznačena na pakovanju namirnica, u so, izraženo u gramima?
a) Pomnoži se sa 2,5
b) Podeli se sa 2,5
c) Pomnoži se sa 5
Odgovor a) 1 g natrijuma isto je što i 2,5 g soli. U proseku, svako od nas pojede 9,5 g soli dnevno.
Zbog čega treba izbegavati ispijanje čaja tokom obroka?
a) Nije po bontonu
b) Narušava apsorpciju gvožđa
c) Kofein pojačava osećaj gladi
Odgovor b) Čaj sadrži tanin (kofein) koji sprečava apsorpciju gvožđa iz namirnica kao što su grašak, sočivo, suvo voće i integralne žitarice. Čaj i kafa takođe sadrže polifenolne antioksidante koji se vezuju za gvožđe, što takođe otežava apsorbovanje ovog minerala. Zato se preporučuje da kafu ili čaj popijete najmanje pola sata nakon obroka.
Koja od ovih vrsta ribe ima najveći, a koja najmanji sadržaj omega-3 masnih kiselina?
a) Tuna iz konzerve
b) Skuša
c) Sardine
Odgovor c, b, a. Sardine su jedan od najbogatijih izvora omega-3 kiselina (25% više nego tuna i skuša). Tuna gotovo da ne sadrži omega-3 masne kiseline jer većinu ulja gubi u procesu konzerviranja.
Koliko graška treba da pojedete da bi se to smatralo porcijom povrća?
a) Kašiku
b) Dve kašike
c) Tri vrhom pune kašike
Odgovor c) Isto se odnosi na šargarepu i kukuruz šećerac. Jedna porcija treba da iznosi 80 g.
Koji od ovih sastojaka nije šećer?
Glukoza, fruktoza, laktoza, maltitol, maltoza, ksilitol, sorbitol i sukroza.
Odgovor Ksilitol, sorbitol i maltitol. To su alkoholni šećeri čija je hemijska struktura slična šećeru, a koriste se kao zaslađivači. Neki od alkoholnih šećera ekstrahuju se iz biljaka, dok se ostali proizvode iz različitih vrsta šećera i skroba.
Sniženi procenat masnoće znači i niskokaloričnost.
Odgovor Netačno. Snižen procenat masnoće znači da namirnica sadrži 25% manje masti nego uobičajeni proizvod te vrste, ali posne namirnice mogu da sadrže mnogo šećera. Ako ih uzmete u većoj količini, unećete mnogo više kalorija nego da ste uzeli isti proizvod sa uobičajenim sadržajem masnoća.
Ako izostavite kašiku šećera u kafi, i to tokom cele godine, koliko ćete oslabiti?
a) 1,5 kg
b) 2,5 kg
c) 4,5 kg
Odgovor b) Ako se računica zasniva na dve kafe dnevno, ušteda kalorija na godišnjem nivou iznosi 17.520, što uzrokuje smanjenje telesne mase za 2,5 kilograma.
TAČNO/NETAČNO
Namirnice sa oznakom „light“ sadrže snižen procenat masnoće.
Odgovor Netačno. Zvanično, ovi termini ne znače ništa. Konzumirajući ove proizvode, unećete više masnoće nego što pretpostavljate. Da bi neka namirnica zaista spadala u kategoriju posnih, treba da sadrži manje od 3 g masnoće na 100 g.
Povrće je korisnije ako se jede sveže, u sirovom stanju.
Odgovor Netačno. Na primer, kuvani paradajz obezbeđuje veću količinu likopena, moćnog antioksidanta. Inače, povrće zadržava više hranljivih materija kada se kuva u mikrotalasno, ili na pari, nego kada se kuva u vodi.
Ako jedete nakon osam sati uveče, veći je rizik da se ugojite.
Odgovor Netačno. Telesnu težinu određuje broj kalorija koji unesete dnevno, kao i broj kalorija koji potrošite. Dakle, nije važno u koje doba dana jedete, ali ako večerate u sedam sati uveče, nije pametno da užinate u osam!
Na koliko ste pitanja tačno odgovorili?
Ukoliko imate više od 50% tačnih odgovora – vaš NQ je zadovoljavajući, ali ne bi bilo loše da proširite svoje znanje o namirnicama.
Ako ste tačno odgovorili na 60-75% pitanja, za vas se može reći da ste na dobrom putu da upoznate sve tajne nutricionizma. Ovo je odličan NQ, samo napred!
Vaš skor je preko 80%? Čestitamo! Vaš NQ je zaista natprosečan. Da niste možda nutricionista? 🙂
Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock