Puding torta
za 10 osoba
priprema: 40 min.
mirovanje: 4 časa
POTREBNO JE:
Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 2 dl mleka
- 1 vanil-šećer
- 100 g šećera u prahu
- 150 g putera
Za fil od čokolade:
- 5 dl mleka
- 1 puding od čokolade
- 100 g šećera
- 250 g maskarpone sira
- 1 vanil-šećer
- 10 g želatina u prahu
Za fil od vanile:
- 5 dl mleka
- 1 puding od vanile
- 100 g šećera
- 250 g maskarpone sira
- 1 vanil-šećer
- 10 g želatina u prahu
Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
1. Mleveni keks preliti mlekom i dobro izmešati.
2. Posebno umutiti omekšao puter, vanil-šećer i šećer u prahu pa sjediniti sa natopljenim keksom i dobro izmešati.
Fil od čokolade:
1. Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. Posebno u manju šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer, vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
3. Preostalo mleko sjediniti sa praškom za puding od čokolade te sipati u ključalo mleko i uz neprestano mešanje kuvati dok se ne zgusne.
4. Gotov puding ostaviti da se prohladi, a zatim u njega dodati nabubreo želatin i maskarpone sir te dobro umutiti mikserom.
Fil od vanile:
1. Na isti način kao što se pravi fil od čokolade napraviti fil od vanile samo umesto pudinga od čokolade skuvati puding od vanile.
Finalni postupak:
1. Okrugao kalup za tortu prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati fil od mlevenog keksa za koru i ravnomerno ga rasporediti da se prekrije dno.
2. Zatim preko kore naizmenično sipati fil od čokolade i fil od vanile tako da se stapaju jedan u drugi.
3. Ovako pripremljenu tortu staviti u frižider da se stegne, a potom je premazati šlagom od slatke
pavlake.
Savet plus: Za pripremu ove torte možete koristiti i voćne pudinge po želji.
Izvor: Dobra hrana