Punjena zapečena testenina
za 4 osobe
vreme pripreme: 45 min.
pečenje: 45 min.
Potrebno je:
- 400 g krupne testenine u obliku školjki za punjenje
- 500 g švapskog sira
- 2 jajeta
- 200 g dimljenog suvog vrata
- 5 dl mleka
- 2 kašike brašna
- 50 g putera
- 200 g kačkavalja
- 300 g pelata paradajza
- 1/2 praziluka
- bosiljak, origano
- 3 kašike ulja
- mešavina začina
Priprema:
1. U manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Potom postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
2. Posebno sjediniti sitno seckani suvi vrat, švapski sir, jaja, origano i dobro izmešati.
3. Pelat paradajza i praziluk iseći na kockice i kratko propržiti na malo ulja da ispari suvišna tečnost. Pred kraj dodati bosiljak i začine po ukusu.
4. Testeninu obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja, vodeći računa da se ne raskuva. Zatim je ocediti od suvišne tečnosti.
5. Obarenu testeninu pomoću poslastičarskog džaka napuniti filom od sira.
6. U nauljenu vatrostalnu posudu rasporediti punjenu testeninu. Preliti je filom od pelata, zatim naneti bešamel sos i na kraju posuti rendanim kačkavaljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok sir ne porumeni.
Savet plus: Testeninu za punjenje možete pronaći u većim supermarketima.
Izvor: Dobra hrana