Punjene pastrmke
- 4 veće pastrmke
- 1 konzerva tunjevine
- 3 kisela krastavca
- 1 glavica luka
- 1 kašika senfa
- 1 kg krompira
- 1 veza peršuna
- 1 limun
- 1,5 dl maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- mešavina začina, so
1. Kisele krastavce, peršun, beli i crni luk što sitnije iseckati. Tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocediti od suvišne tečnosti.
2. U manjoj posudi sjediniti tunjevinu, crni luk, kisele krastavce i senf. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.
3. Očišćene pastrmke napuniti pripremljenim filom i staviti u nauljenu tepsiju. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 25 min. Skloniti foliju i nastaviti sa pečenjem dok riba ne porumeni.
4. Posebno sjediniti maslinovo ulje, sok od limuna i peršun. Dodati mešavinu začina po ukusu i promešati.
5. Krompir oljuštiti, iseći na kocke i obariti u slanoj vodi.
6. Pečene pastramke preliti pripremljenim prelivom od maslinovog ulja i poslužiti uz bareni krompir.