Punjene rolnice od tikvica
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 65 min.
- 800 g mladih tikvica
- 250 g brašna
- 3 jajeta
- 1 glavica luka
- 200 g šampinjona
- 300 g pilećeg belog mesa
- 150 g kačkavalja
- 2 kašike pavlake
- 3 dl ulja
- mešavina začina
- Za sos od mirođije:
- 0,5 dl ulja
- 4 kašike brašna
- 5 dl vode
- 1/2 veze mirođije
- mešavina začina
PRIPREMA:
1. Tikvice dobro oprati, pa ih uzdužno iseći na tanke listove, a zatim posoliti i ostaviti da se ocede od suvišne tečnosti.
2. Kada se tikvice ocede, uvaljati ih u brašno, zatim u umućena jaja, te ih pržiti na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene. Pohovane tikvice izvaditi iz masnoće i poklopiti kako bi omekšale.
3. Piletinu samleti, kačkavalj izrendati na krupno rende, a šampinjone iseći na kockice.
4. Na malo ulja pržiti luk dok ne porumeni, te dodati piletinu i uz povremeno dolivanje vode dinstati. Zatim dodati šampinjone i začine po ukusu, pa kuvati dok pečurke ne omekšaju a suvišna tečnost ne ispari.
5. Gotov fil ostaviti da se ohladi, a zatim dodati pavlaku i kačkavalj, te dobro promešati.
6. Na svaki list pohovane tikvice staviti kašiku pripremljenog fila, te je urolovati i pričvrstiti čačkalicom. Punjene rolade preliti sosom od mirođije.
Sos od mirođije:
1. Na ulju pržiti brašno dok ne porumeni, a potom dodati sitno seckanu mirođiju i kratko propržiti. Uz neprestano mešanje nalivati vodu dok se ne dobije željena gustina. Gotov sos začiniti po ukusu.
REČ PLUS:
Od vitamina tikvice su odličan izvor vitamina C (17 mg), u manjoj količini sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin (B1; 0,05 mg), riboflavin (B2; 0,14 mg), niacin (B3; 0,5 mg), pantotensku kiselinu (0,15 mg), folnu kiselinu (17,4 mg), piridoksin (B6; 0,2 mg), a takođe sadrže i vitamin K (4,3 μg).