„Punjeni“ karfiol: Idealni brzi keto ručak
„Punjeni“ karfiol je naš izbor za današnji ručak, a pored toga što je ukusan, pogodan je i za osobe na keto dijeti.
Sto grama karfiola sadrži 80% dnevne količine magnezijuma, što znači da ovo povrće izuzetno povoljno deluje na kardiovaskularni sistem. Uz to, umanjuje bolove nastale reumom, a isto tako, ublažava i simptome menopauze.
View this post on Instagram
Antioksidansi u karfiolu uništavaju slobodne radikale a samim ti usporava i proces starenja. Karfiol je bogat vitaminom B9 te se posebno preporučuje trudnicama. Uz to jača imunitet, štiti srce, a budući da ima malo kalorija, pogodan je i za dijete.
Baš zato, odlučili smo se da vam predstavimo jedan ukusan i zdrav recept upravo s karfiolom. A kada kažemo „punjeni“, mislimo na to da smo ovaj recept „napunili“ onim namirnicama koje će karfiol učiniti superukusnim, poput pavlake, sira, slanine i vlašca.
Punjeni karfiol
Sastojci
0,5 kg karfiola
100 g kisele pavlake (može i biljne za vegansku opciju)
1 šolja čedar sira (za vegansku opciju biljnog)
2 kriške slanine (izostavite ovaj sastojak u slučaju da ste vegan)
2 kašike vlašca
3 kašike putera (biljnog u slučaju veganske opcije)
1/4 kašike belog luka u prahu
so i biber po ukusu
Isprobajte i… Potaž od karfiola i tikvica
Način pripreme
- Raščlanite karfiol na cvetiće pa ih skuvajte u kipućoj vodi, oko 10 minuta.
- Procedite.
- U blender stavite omekšali puter, beli luk i pavlaku pa izblendajte.
- Dodajte vlašac, pola količine čedar sira i promešajte. Začinite po ukusu.
- U vatrostalnu činiju poslažite cvetove karfiola, prelijte ih mešavinom iz blendera i poslažite slaninu. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni.
- Zatim dodajte ostatak čedar sira i vlašac.
- Vratite u rernu i pecite dok se sir ne istopi.
- Poslužite uz sezonsku salatu.
Prijatno! 🙂
View this post on Instagram