Račići u bešamel sosu

by| avgust 13, 2011

Potrebni sastojci:Račići u bešamel sosu

 

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

350 g očišćenih račića
1 manja glavica crnog luka
1 šargarepa
180 g pirinča
3 dl supe od povrća
4 kašike ulja
80 g putera
2 kašike brašna
4 dl mleka
1 dl slatke pavlake
40 g parmezana
2 žumanceta
mešavina začina, biber

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

 

  

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Priprema:

 

1. Crni luk očistiti i sitno iseckati, šargarepu takođe očistiti i izrendati na krupno rende.
2. Pirinač napola obariti u slanoj vodi, a potom ga ocediti od suvišne tečnosti.
3. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati šargarepu i račiće, te kratko propržiti.
4. Zatim dodati pirinač i dinstati uz povremeno dolivanje supe od povrća. Pred kraj dinstanja začiniti po ukusu i promešati.
5. U manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i mešati dok se sos ne zgusne.  
6. U gotov sos dodati slatku pavlaku, parmezan i žumanca, te promešati.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti i presuti u nju rižoto. Preliti pripremljenim sosom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Tagovi: