Ragu s junetinom i borovnicama
Sastojci:
- 800 g junetine od buta
- 70 g mesnate slanine
- 200 g mariniranih šumskih pečuraka
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike zamrznutih borovnica
- 1 kašika paradajz pirea
- 2 dl suvog crnog vina
- 1 kašika seckanog lista peršuna
- 1 kašika seckanog lista celera
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike brašna
- 4 kašike ulja
- 300 g testenine po želji
- mešavina začina, biber
Priprema:
1. Junetinu iseći na krupnije kocke, slaninu na štapiće, a crni i beli luk što sitnije iseckati.
2. Na malo ulja propržiti slaninu, crni i beli luk, a zatim dodati junetinu te i nju kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
3. Kada je meso napola gotovo, dodati crno vino, šumske pečurke, paradajz pire, lovorov list i šećer te nastaviti sa dinstanjem.
4. Kada meso omekša, dodati borovnice, peršunov i celerov list, mešavinu brašna sa malo vode i začine po ukusu. Kratko prokuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije željena gustina.
5. Testeninu obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja i poslužiti je kao prilog uz glavno jelo.
Izvor: Dobra hrana
Članak se nastavlja posle reklama