RECEPT: Čorba od prokelja
POTREBNO JE:
- 400 g prokelja
- 250 g krompira
- 2 dl neutralne pavlake
- 100 g mesnate slanine
- 50 g putera
- 2 l juneće supe iz kocke
- 2 kašike gustina
- 2 kašike ulja
- mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. Prokelj očistiti od spoljnih listova i preseći napola, krompir takođe očistiti i iseći na kocke a slaninu iseći na štapiće.
2. U odgovarajućoj šerpi otopiti puter, dodati prokelj i kratko propržiti.
3. Zatim dodati krompir, pa i njega kratko propržiti, naliti supom i kuvati na umerenoj temperaturi dok krompir ne omekša.
4. Posebno na malo ulja propržiti slaninu.
5. Kada krompir omekša, dodati začine po ukusu, posuti sa malo gustina i kuvati dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
6. U gotovu čorbu dodati prženu slaninu i neutralnu pavlaku pa polako promešati.
REČ PLUS:
Svi oni koji preferiraju sveže, nekuvane namirnice (prvenstveno voće i
povrće) uvereni se da su u procesu kuvanja uništavaju vitamini i
minerali. No, naučnici su nedavno zaključili da kuvanje određenog povrća
omogućava razgradnju ćelijskog zida, zbog čega organizam lakše
apsorbuje antioksidante nego kada se hrana konzumira u sirovom stanju.