RECEPT: Ćureće grudi sa povrćem
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.
- 500 g ćurećeg belog mesa
- 1 plavi patlidžan
- 150 g zelenih maslina bez koštica
- 1 tikvica
- 200 g pelata paradajza
- 1 dl belog vina
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 200 g pirinča
- 0,5 dl ulja
- 1 kašika seckanog peršuna
- mešavina začina, so
- biber, šafran
PRIPREMA:
1. Plavi patlidžan i tikvice oguliti i iseckati na kocke, ćuretinu i pelat paradajza, takođe, iseći na kocke, masline na kolutove, a crni i beli luk što sitnije iseckati.
2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati ćuretinu i pržiti je kako bi promenila boju.
3. Zatim dodati plavi patlidžan, tikvice i pelat paradajza, te dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Pred kraj dinstanja dodati masline i peršun, sipati belo vino i začiniti po ukusu. Jelo dinstati dok suvišna tečnost ne ispari.
5. U vodu dodati so i malo šafrana, pa staviti pirinač da se bari. Skuvan pirinač procediti.
6. Modlu za sufle nauljiti, napuniti pirinčem i izručiti na tacnu za služenje kako bi se formirao oblik kupe. Oko pirinča rasporediti ćuretinu sa povrćem.
REČ PLUS:
Belo pileće ili ćureće meso za odrasle je zdravstveno najprihvatljivije zbog malog sadržaja masti, posebno ako se ukloni kožica. Međutim, ćuretinu u ishrani treba da izbegavaju osobe koje boluju od gihta i određene vrste bubrežnih kamenaca jer ovo meso ima visoku koncentraciju purina.