Recept dana: Gingerbread kolačići
Gingerbread kolačići u celom svetu sinonim su za prazničnu euforiju i bez njih vaša praznična trpeza ne bi bila potpuna. Zato smo danas pripremili za vas idealan recept za ove praznične medenjake.
Sastojci:
- 150g maslaca
- 150g smeđeg šećera
- 80g meda
- 60g slatkog kakao putera
- 1 jaje
- Kašičica ekstrata od vanile
- 400g pšeničnog brašna (glatkog)
- Kašičica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 2 kašičice cimeta
- 2 kašičice đumbira
- 1/2 kašičice korijandera
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
Priprema:
Mikserom umutite jaje i šećer, dodajte med, kakao puter i aromu vanile. Dodajte maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi da omekša i sve dobro izmešajte.
U posebnoj posudi izmešajte brašno, sodu bikarbonu i začine. Postepeno dodajte brašno u smesu sa jajima i šećerom, uz konstantno mešanje.
Dobijeno testo uvaljajte u dve kugle, obavijte obe samoprijanjajućom folijom i onda ih stavite u frižider da odstoje neka 3 sata, kako bi se testo stisnulo.
Rernu zagrejte na 170 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
Testo razvijajte na podlozi, koju ste prethodno posuli brašnom. Kada razvijete testo na željenu debljinu utisnite kalupe odgovarajućeg oblika. Kolačiće prebacite u pleh i pecite ih od 7 do 9 minuta, dok ne porumene.
Ukrasite ih glazurom po želji i stavite ih kao ukrasno posluženje na vašu prazničnu trpezu.
Napomena: Gingerbread keksići su najukusniji, tek nekoliko dana posle pravljenja.
Foto: GettyImages
Topla čokolada sa crnim vinom je savršeno piće za ušuškane zimske noći