Recept dana: Malina-chia džem od tri sastojka!

by | jun 17, 2019

Ovaj sjajni recept pronašli smo na food blogu Dren za tren. Na blogu možete naći zdrave i preukusne recepte koje ilustruju predivne fotke. Sve recepte pogledajte na ovom linku. Džem možete mazati na hleb, stavljati u ovsenu kašu ili u neke kolačiće koje pravite ili tortu, daće divan šmek.

 

Sastojci (za dve teglice):

Maline – 3 šolje (šolja od 200ml)
Med – 6 kašika
Chia semenke – 3 kašike

* Sa ovom količinom meda neće biti previše slatko, tako da ako volite slađu varijantu, dodajte još koju kašiku.

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

Foto: blog www.drenzatren.com

Rernu uključite na 100ºC i ubacite prazne teglice unutra da se blago zagreju (mogu da budu u rerni dok ne napravite džem). Ovo radimo kako bismo sprečili pucanje tegli kada sipamo vruć džem u njih a i radi sterilizacije. Maline prelite medom i dobro izmešajte. Ukoliko ste imali zamrznute maline, prethodni ih odmrznite i ocedite višak tečnosti.Stavite maline u neku veću šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju i krenu da pućkaju (to će biti oko 5 min). Malo smanjite temperaturu i mešanjem izgnječite maline da postanu homogena masa.

Članak se nastavlja posle reklama

Zatim dodajte chia semenke , povećajte temperaturu na srednju i promešajte da se sve sjedini. Na šporetu ostavite još nekih 5 – 10 min da se sve lepo zgusne. Treba da dobijete smesu kao na slici.Kada sklonite sa šporeta, ostavite nekih 5 min da se prohladi a zatim vruć džem sipajte u teglice i hermetički ih zatvorite. Bitno je da se džem vruć stavlja u tegle i brzo zatvara kako bi mogao dugo da stoji a da se ne pokvari. Na ovaj način ga prirodno konzervirate i može vam stajati u špajzu ili bilo gde prktično neograničeno, dok ga ne otvorite.

Idealan za letnje dane: Parfe sa malinama!

Članak se nastavlja posle reklama

Desert dana: Kolač sa malinama i jogurtom

Foto: blog www.drenzatren.com

Tagovi: