Recept dana: Pita sa trešnjama
Trešnje su mnogima omiljeno voće pa je pravo vreme da napravite ukusnu pitu sa trešnjama, u kojoj će uživati svi članovi vaše porodice.
Sve što vam je potrebno je…
- 350g mekog brašna
- 230g maslaca
- 2 kašike šećera
- 4 kašike hladne vode
- 1/4 kašičice soli
Nadev:
- 1/2kg trešanja
- 3 kašike skrobnog brašna
- 3 kašike šećera
- Prstohvat cimeta
Priprema:
Pomešajte brašno i maslac, šećer i so, a na kraju dodajte kašiku hladne vode.
Na radnoj površini oblikujte kuglu od testa i podelite je na dva dela. Veći deo treba da bude oko 2/3 reči. Oba dela umotajte u providnu foliju i ostavite ih u frižideru na sat vremena.
Trešnje operite i izvadite im košticu. Trešnje stavite u šerpu, nalijte sa malo vode i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 10 minuta.
Pomešajte skrobno brašno i šećer i dodajte trešnjama. Mešajte par minuta dok se nadev ne zgusne. Dodajte cimet i ostavite sa strane da se ohladi.
Rernu zagrejte na 175 stepeni. Veći deo testa razvucite na tanko i obložite kalup za pitu. Manji deo testa takođe razvucite i isecite na trakice debljine 2 cm.
Na testo u kalupu nalijte nadev. Trakice izukrštano poređajte preko fila.
Pitu pospite šećerom i 45 minuta.
Kada se ispeče ostavite je da se ohladi.
Poslužite uz kuglu sladoleda od vanile.
Foto: @tastebetterfromsratch
Sirova poslastica: Torta od malina sa belom čokoladom