Recept dana: Praznični čoko keksići
Praznična euforija u našem domu, često se, najpre prepozna po mirisima iz naše kuhinje. Ništa vas više ne podseća na praznike, od mirisa pečenih kolačića koje sa uživanjem jedete uz maraton prazničnih filmova, ušuškani u svom toplom domu.
Donosimo vam recept za domaće čokoladne keksiće.
Sastojci potrebni za testo:
- 225g maslaca
- 225g šećera
- Jaje
- 1 ipo kašičica ekstrata vanile
- 1 ipo kašičica ekstrata badema
- 675g brašna
- Kašilica praška za pecivo
Kao dodatak testu možete staviti bilo šta, a mi predlažemo:
- 75g crne čokolade
- 75g bele čokolade
- Badem u listićima
- Kandirano voće
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte maslac i šećer. Kada dobijete kremastu smesu dodajte jaje i ekstrat vanile i badema. Dodajte zatim brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte pa ostavite 30 minuta u frižideru, da se smesa stegne.
Rernu zagrejte na 170 stepeni.
Pospite sto brašnom i na njemu, oklagijom razvucite testo da bude debljine oko pola centimetra. Testo isecite u obliku pločica.
Pleh postavite pek papirom, poređajte pločice u pleh i pecite ih 8 do 10 minuta, dok keks ne dobije svetlo smeđu boju. Zatim ih izvadite i sačekajte da se ohlade.
Istopite srnu i belu čokoladu pa prelijte preko keksića. Zatim dok je čokolada još topla, keks pospite listićima badema i kandiranim voćem.
Kada se čokolada ohladi, poslužite keksiće.
Pročitajte i…Božićni kolač od pomorandže i čokolade
Foto: Pixabay
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu