Recept dana: Sočna piletina na francuski način
Danas smo za vas pripremili jedan od omiljenih recepata francuske kuhinje – sočnu piletinu u vinu. Reč je o jelu, idealnom za velika porodična okupljanja, uz čašu omiljenog vina.
Sve što vam je potrebno je…
- Celo pile, isečeno na komade
Za marinadu:
- 1/2 litra crnog vina
- Veća glavica luka
- 2-3 lovorova lista
- 2-3 grančice svežeg peršuna
- 2 veće šargarepe
- 2 čena belog luka
- Kašika bibera u zrnu
Extra dodatak:
- 250g mesnate slanine
- 250g šampinjona
- Razmućena kocka za supu u 1/2 litra vode
- 100ml konjaka
- 3 kašike maslinovog ulja
- Kašika brašna
Priprema:
U posudu sipajte 1/2 litra crnog vina, sitno iseckajte luk, šargarepu iseckajte na kolutove, dodajte kašiku bibera u zrnu, lovorov list i peršun. U tako pripremljenoj marinadi, 24 sata, marinirajte piletinu isečenu na komade (Bataci, krilca, grudi…).
Izvadite piletinu iz marinade, procedite marinadu i izvadite i povrće.
U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, ispržite piletinu sa svih strana i prelijte je konjakom. Izvadite piletinu i na istom ulju izdinstajte povrće iz marinade, nekih 5 minuta, dodajte kašiku brašna i vratite piletinu. Sitno iseckajte beli luk i pospite piletinu, prelijte je marinadom i razmućenom kockom za supu. Začinite solju i biberom i na laganoj vatri kuvajte oko 60 minuta.
Pola sata pred kraj kuvanja, u dubokom tiganju propržite slaninu i šampinjone. Dodajte ih piletini i kuvajte sve još nekih 15 minuta.
Poslužite uz krompir pire i uživajte u tradicionalnom receptu francuske kuhinje.
Foto: @themodernproper
Pročitajte i…Recept dana: Piletina u sosu od limete