RECEPT: Frape torta
POTREBNO JE: (za 10 osoba)
Priprema: 60 min. Pečenje: 90 min.
Za I i III koru:
- 16 jaja
- 16 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 200 g čokolade
- 6 kašika brašna
Za II koru:
- 8 belanaca
- 24 kašike šećera
- 5 kašika griza
- 3 kašike brašna
- 24 kašike seckanih oraha
- kora od 1 limuna
Za fil:
- 8 žumanaca
- 2 jajeta
- 500 g šećera u prahu
- 250 g putera
- 250 g margarina
- 1 kg kivija
- 1 kg banana
Za dekoraciju:
- 5 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
Kora I i III:
1. Odvojiti 8 belanaca od 8 žumanaca, pa ih umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati 8 kašika šećera i jedno po jedno žumance, te sve vreme mutiti mikserom.
3. Zatim dodati 5 kašika mlevenih oraha, 100 g rendane čokolade i 3 kašike brašna, pa polako promešati varjačom.
4. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Kora II:
1. Belanaca umutiti u čvrst sneg, a potom postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. U sneg od belanaca dodati griz, brašno, seckane orahe i rendanu koru limuna, te polako promešati varjačom.
3. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC da porumeni.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, jaja i šećer u prahu, pa dodati puter i margarin i dobro izmutiti mikserom.
2. Kivi i banane oljuštiti, izrendati na krupno rende, dodati prethodno umućenoj masi i polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za služenje staviti koru I i premazati polovinom fila. Zatim prekriti korom II, te naneti ostatak fila i završiti trećom korom.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte.
REČ PLUS:
Kada neko kaže voćna torta, prvo ćete pomisliti na ovu!