RECEPT: Guščija džigerica „fua gra“
POTREBNO JE (za jednu osobu):
- 160 g guščije džigerice,
- 40 g brašna,
- 30 g putera,
- 40 g demiglasa (može da se kupi u dobro opremljenim megamarketima),
- 20 g višanja,
- 30 cl crnog vina,
- 5 g cimeta,
- 5 g morskog oraščića,
- 80 g tikvica,
- 40 g ulja,
- 80 g jabuka,
- 20 g šećera,
- 20 cl vinjaka ili konjaka.
PRIPREMA:
Guščiju džigericu uvaljati u brašno i kratko izdinstati na puteru. Napraviti sos od demiglasa, višanja, cimeta i crnog vina. Karamelizovane jabuke (uvaljane šećer, a zatim grilovane u suvom tiganju), sečene na
kolutove, flambirajte vinjakom ili konjakom. Tikvice se iseku na kolutove i takođe griluju.
Kako se služi: Na zagrejanom tanjiru sosom nacrtajte trougao, na čije ćete uglove staviti višnje, a u sredinu prvo grilovane tikvice, pa karamelizovane jabuke, potom džigericu i preko nje sos. Kalorija (po porciji): 250
REČ NUTRICIONISTE:
Jelo koje odlikuje neobična kombinacije namirnica već na prvi pogled deluje veoma zanimljivo, a o ukusu i da ne govorimo. „Glavni gost“ guščija džigerica pravi je delikates koji vam obezbeđuje dragocene količine belančevina i gvožđa, a mleveni cimet daje joj egzotičan ukus.