RECEPT: Kroketi u slanini sa prelivom od pavlake
POTREBNO JE:
- 500 g fileta soma
- 1 praziluk
- 200 g feta sira
- 100 g listova mesnate slanine
- 2 dl neutralne pavlake
- 1 crvena paprika
- 1/2 brokolija
- 1 mlada tikvica
- 200 g šampinjona
- 1 dl maslinovog ulja
- 100 g kukuruznog griza
- bosiljak
- mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. Filete soma samleti na mašini za mlevenje, a 1/2 praziluka, crvenu papriku i mladu tikvicu zajedno sa korom iseći na štapiće. Ostatak praziluka iseći na što sitnije kockice, feta sir izrendati na krupno rende, brokoli iskidati na cvetove, a šampinjone iseći na listove.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlevenu ribu, feta sir i praziluk isečen na kocke, dodati začine po ukusu i dobro izmešati.
3. Od pripremljene mase nauljenim rukama praviti krokete valjkastog oblika. Svaki kroket uvaljati u kukuruzni griz, potom po sredini uviti u slaninu.
4. Pripremljene krokete pržiti na vrelom maslinovom ulju dok ne porumene. Zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.
5. Posebno na malo ulja propržiti pripremljeno povrće kako bi omekšalo i dodati začine po ukusu.
6. Takođe, posebno na malo ulja propržiti bosiljak, dodati neutralnu pavlaku i začine po ukusu pa kuvati 2 minuta.
7. Pržene krokete preliti umakom od pavlake i služiti uz proprženo povrće.