RECEPT: Oslić u zelenom sosu
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.
- 1,2 kg fileta oslića
50 g senfa
1 veza peršuna
1 veza bosiljka
200 g brašna
200 g susama
3 jajeta
3 dl maslinovog ulja
1 limun
4 čena belog luka
mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. Filete oslića začiniti po ukusu i poprskati ih sokom od limuna.
2. Zatim ih uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i na kraju u susam. Pržiti na 2 dl vrelog ulja dok ne porumene sa obe strane.
3. Pržene osliće vaditi na papirnu salvetu kako bi upila suvišnu masnoću.
4. Beli luk oljuštiti, pa sjediniti sa bosiljkom, peršunom, senfom i ostatkom maslinovog ulja. Izmiksati u blenderu kako bi se dobila fina kremasta masa.
5. Prženi oslić preliti sa pripremljenim sosom od začinskog bilja.
REČ PLUS:
Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u ljuskama, pa je korisno na jelovnik ponekad uvrstiti sitnu ribu.